575 Team

Az 575TEAM edzői - Molnár testvérek2017. szeptember 06. 13:58


Molnár Ádám a tesók közül az idősebbik:


2007 óta foglalkozik online-coaching- al. Sportkarrierje 5 éves kora környékén kezdődhetett el, azzal, hogy megtanult úszni a csepeli tanuszodában, ahonnan egy meglévő rendszer szerint lépkedett az élsport felé. Már 4 évesen szertornára járt, 5-7 éves kor között pedig öttusa előkészítő csoportokba. Ádám 9 éves volt, amikor megismerkedett a triatlonnal. Ha azt vesszük, hogy 31 évesen hagyta abba az élsport szerű versenyzést, az egy jelentéktelen 22 év… Amibe közbeékelődött egy 3 éves ciklus, ahol úszó versenyzőként fejlődött. Elvégezte a TF Továbbképző központ úszóedzői képzését és már 21 évesen belekóstolhatott az úszó-képzésbe, triatlonosok úszóedzéseit tartotta.

Ádám úszás iránti rajongása valahol a Darnyi Tamás érában gyökeredzik a 90-es években. Olimpiai bajnok úszó szeretett volna lenni mindig is. A triatlon az elején kompromisszummal ment számára, hiszen abban is van úszás... Mivel csapnivaló technikája volt, és a futás is természetesen jobban ment, még az is előfordult, hogy eltanácsolták az úszástól, neki ehhez nincs és nem is lesz érzéke. Aztán 14 évesen valami megfordult, a video-felvevők kora köszöntött be, és Alexandr Popov úszótechnikájának házi laborban történő elemzése itt, 14 évesen kezdődött el. 17 évesen az úszó biblia, Counsilman könyvei kötötték le, és az a munka amit már 3 éve végzett kísérleti jelleggel magán. Ez a szenvedély megmaradt a mai napig, de az élsport végéig biztosan. Évről évre talált valamit, ami főleg a gyorsúszás mögött van, amit ki lehet aknázni. Technika, erőfejlesztés, izom-ideg összefüggések az úszás tekintetében, a víz mint közeg sajátosságai, abban hogyan kell haladni, ahhoz mit kell működtetni. Talán művészetté vált már ez az érdeklődés. Számos workshop-ot tartott már, ami azt illeti 2006 óta időről-időre elemez úszást és javít úszótechnikát. Dolgozott erőnléti- és futóedzőként is, tanúja volt tanítványa korosztályos Európa Bajnoki ezüstérmének megnyerésének.

Az a rengeteg fájdalom, tapasztalat, erőfeszítés nem volt hiábavaló; megedzett, mint tűz és víz az acélt... Azt hiszem megtanultam a sportban első sorból, amit meglehet, képeztem magam a tudományok és tanok mentén folyamatosan. Mindig azt adtam át, amit abban a pillanatban a legjobbnak, erőfeszítéseim által magamon átpréselt eredmények eredőjének véltem. Képtelen vagyok olyasmit tanítani, ami számomra idegen, amit nekem nem sikerült működtetni, amit magamon nem próbáltam ki, és nem ötvöztem magamba. Természetesen nem maradt abba az élsport egyik napról a másikra. Attól a pillanattól fogva egy kicsit másképp, egy tágabb látószöggel tudok a sportra tekinteni. De nem sikerült megállnom, haladok tovább.

Nemrég fejeztem be egy bő 3 éves Shiatsu Gyógyász képzést, amivel párhuzamosan hagyományos kínai orvoslást és Qi Gong, Dao Yin, meditációs gyakorlatokat tanulok, végzek. Ha az történik, már pedig miért ne történne, mint egész életemben eddig, hogy asszimilálom a tapasztaltakat, akkor egy érdekes folyamat fog kibontakozni. Ugyanis az emberi működés megértése biztosan rétegekre bontható. Az eddigi shiatsu kezelések és a gyakorlat többször kényszerített 180 fokos fordulatokra.

Mára ott tartunk, hogy naponta érzem át a gyermeki kíváncsiságot, hogy mit tartogat ez a nap
számomra, hiszen a tegnap is annyira bő volt új tapasztalatokban. Zárnám talán Weöres soraival:

„Önmagad beutazása: a mindenség beutazása. A térbeli világ úgy viszonylik a mindenséghez, mint a ruhazseb az élő-testhez."


Számadatok:

• Korcsoportos duatlon- és triatlon országos bajnok

• Kvalifikált junior világbajnokságra, anyagi okok miatt nem jutott ki (Mexico)

• U23 Európa Bajnoki induló, válogatott

• 9:26 IM ( Challenge Koppenhága), brahiból, legjobb úszó idő, kerékpár utolsó 60km-e lassú defekttel, szereléssel.

• Úszó egyéni csúcsok: 200m: 1:59 ( 50es medence), 400m: 4:04 ( 25m-es),100m: 52,8 (25m), 1500m: 16:21 ( 25mes) . Utolsó 3 egyéni csúcsot 29 évesen úszta, egyedül edzve, saját tervek alapján.Molnár Gergő, a „kisebbik” a tesók közül:


Gergő is 4 évesen az akkori úszásoktatás előkövetelményének megfelelően elkezdett szertornázni, majd 5 évesen beléphetett a kezdő úszócsoportba Kegye Tibor edzőhöz. Itt Ádámhoz hasonlóan megtanulta mi a fegyelem és a kemény munka, korosztályos magyar bajnoki címet is szerzett. De valami másra vágyott, így jött a váltáslehetőség, elment kajakozni a Csepelbe. Gergő 12 évesen váltott a síkvizi kajak sportágra, ugyanis az augusztusi pihenő időben lementek a fiúk (Ádám, és Gergő) a Csepeli Kajak-Kenu telepre, hogy belekóstoljanak abba a sportba is. Gergő ottragadt és 12 évet tett a sportágba, válogatott szintig jutott. Elvégezte a kajak-kenu edzői képzést. Dolgozott itthon utánpótláscsapatnál, majd Ausztriában is a felnőtt és U-23as válogatottnál Almási Nándor segédedzőjeként 2012-ben. Közben 2009-ben újra visszatért a triatlonhoz, erősebb (triatlonos mércével mérve) testalkata miatt, hamar kiderült, hogy a rövidtávok annyira nem fekszenek neki, így a hosszabbakra fókuszált. 2011-ben Rothban ment először hosszútávot, és 8:55-ös idővel fejezte be a versenyt, ezt követte a mai napig még 9 „ironman”, amiknek a felét 9 órán belüli idővel fejezte be, legjobbja Klagenfurtból 8:31. Magyar Bajnok duatlonban, triatlonban, kajakban.
Eddigi edzői nagymértékben hatottak edzői arc poeticájára. Kajakos edzői közül Séra Miklóstól és Almási Nándortól tanulta a legtöbbet, triatlonosként pedig angol edzőjétől, Alun Woodwardtól.

Ezeket a gyakorlatban megszerzett tapasztalásokat ötvözi saját elképzeléseivel, és egy lehetőség szerinti objektív látásmóddal, hogy mindig a felmerülő hibák gyökerét találja meg. Számára az edzői szakma nem csak a tanítványok testi képzéséről, de a szellemi fejlesztéséről is szól, ilyen értelemben pedig ez az egyik, ha nem a legizgalmasabb pedagógiával és pszichológiával átszőtt
hívatás.

„Életem szerves része lett a sport, nem is igen tudom elképzelni enélkül a létezésemet, ez talán nem is csoda hiszen 4 éves korom óta tartó utazás ez, aminek egyhamar nem lesz még vége! Rengeteg tapasztalatot, és önismereti leckét köszönhetek ennek a 27 évnek, amit eddig mozgással töltöttem. Sokszor fájnak, vagy nehéz megcsinálni az edzéseket, de egy biztos, nélkülük rosszabb lenne. Egyszerre tisztítja meg a test és a lelket is a rárakodott sallangoktól. És legalább ugyanennyit tanulok a tanítványoktól is jelenleg. Amellett hogy az 575TEAM vezetőedzője vagyok testvéremmel együtt, a Fradi serdülő, ifi, U23-as kajakos fiait is edzem. Így azt mondhatom, hogy a sport mellett a civil életben is megtaláltam a hozzám leginkább passzoló kihívásokat!”


Kapcsolat

+36 30 626 0297
H-P 9.00-16.30

team@575.hu

Postai címünk

1136 Budapest
Balzac utca 21.

Cégadatok

575 Team Kft.

UniCredit Bank Hungary Zrt.
10918001-00000093-36080003

575 TEAM ® 2017